به گزارش پایگاه خبری تحلیلی امید زاگرس؛ سید علی صالح ذوالفقاری فیزیوتراپیست، دبیر انجمن فیزیوتراپی ایران شعبه کهگیلویه و بویراحمد و عضو انجمن فیزیوتراپی ایران در یاددشتی به مناسبت “دوم مرداد ماه ؛ روز ملی فیزیوتراپی در ایران” به تشریح وضعیت فیزیوتراپی و جنبه های مختلف آن در زندگی امروز پرداخته است که در زیر تقدیم مخاطبان گرامی می شود.
“وضعیت فیزیوتراپی در ایران”
فیزیوتراپیست ها از اولین گروههای حِرَف پزشکی بودند که در سال ۱۳۴۵ انجمن علمی خود را ثبت کردند و همچنین کنگره سالیانه فیزیوتراپی ایران از قدیمی ترین کنگره های علمی علوم پزشکی ایران محسوب می شود. بیش از نیم قرن از شکل گیری فیزیوتراپی در ایران می گذرد و ۱۵ دانشگاه علوم پزشکی کشور از دانشگاههای برتر در این رشته دانشجو پذیرش می کنند وتا کنون بیش از ۸۰۰۰ فیزیوتراپیست در ایران فعالیت دارند.
در تاریخ دوم مرداد ١٣٧٨ فیزیوتراپیست های ایران، استقلال حرفه ای و حق مسئولیت حرفه ای کلینیک های فیزیوتراپی خود را پس از ربع قرن باز پس گرفتند و در ادامه این مسیر پر افتخار با عضویت فیزیوتراپیستها در سازمان نظام پزشکی و تصویب کلیات طرح دکترای حرفه ای فیزیوتراپی ( DPT ) و پذیرش دانشجوی این مقطع در یکی از دانشگاه های داخلی تداوم یافت و تاکنون همواره دستان پرتوان همکاران فیزیوتراپیست ما در مسیر روشن ارتقاء علمی و حرفه ای روز به روز توانمندتر شده و خدمات گسترده تر و شایسته تری در اختیار بیماران قرار می گیرد.
به همین دلیل دوم مرداد روز ملی فیزیوتراپی، فرصتی برای قدردانی از یکی از مهمترین بخشهای نظام سلامت است. زنجیره سلامت حلقههایی به هم پیوسته است که هر یک در جایگاه خود نقش ارزنده ایفا مینماید و با همکاری و تعاون این حلقههاست که در نهایت میتوان آرامش حاصل از درمان را شاهد بود.
“اهمیت نقش فیزیوتراپی”
تغییر الگوی بیماری ها از بیماری های واگیردار در قرن گذشته به سمت بیماری های ناتوان کننده و صنعتیترشدن جامعه، کمتحرکی، نوع زندگی مردم، استفاده از وسایل ماشینی، وضعیت نابسامان خودروها و به خصوص عدم رعایت اصول ارگونومی در محیط کار و خانه موجب افزایش اختلالات عصبی –اسکلتی- عضلانی از قبیل کمردردها شده است که بر اساس مطالعات انجام شده ۸۵ درصد مردم جامعه کمردرد را تجربه کردهاند که مهمترین علت آن الگوی نامناسب زندگی مردم و بیتحرکی است.
همچنین مطالعات نشان میدهد تا سال ۱۴۲۹ هجری شمسی بیشترین جمعیت کشور را جمعیت ۵۵ تا ۷۵ سالهها تشکیل میدهند و کشور به سمت سالمندی بیشتر میرود و چون تغییرات اسکلتی به خصوص با افزایش دهههای سنی و سالمندترشدن بیشتر شده و جمعیت بیماریهای اسکلتی از جمله ستون فقرات زیادتر میشود.
طی مطالعه انجام گرفته ۷۰ درصد دانش آموزان یکی از استانهای بزرگ کشور بر اساس تحقیقات انجام شده به نوعی از بیماریهای ستون فقرات مبتلا هستند و ۸ دهمدرصد جمعیت کشور یعنی حدود ۵۰۰ هزار نفر روماتیسم مفصلی دارند.
بنابراین، یکی از برجستهترین نقشهای چرخه سلامت توسط همکاران محترم فیزیوتراپیست صورت میگیرد. نقش فیزیوتراپیست به عنوان یکی از ارکان اصلی تیم درمان در تسریع سیر بهبود بیماران، بازتوانی آنان و توانمندسازی بیماران بهبود یافته برای برگشت به زندگی فردی، اجتماعی و شغلی بسیار موثر است و بدیهی است فیزیوتراپیستها علاوه درمان های تخصصی فیزیوتراپی ، در تشخیص، پیش آگاهی و روند درمان نیز نقش بسیار موثری دارند.
“نقش فیزیوتراپی در درمان بیماران کویید ۱۹”
با توجه به شیوع بیماری کویید ۱۹ در کشور، می توان نقش بی بدیل همکاران فیزیوتراپیست در درمان این بیماران را مثال زد. فیزیوتراپیستها به عنوان عضوی موثر از تیم درمان در بخشهای ایزوله و ICU کرونا در جهت کاهش عوارض تنفسی و جلوگیری از ضعف ناشی از بستری، نقش موثری ایفا میکنند. پاکسازی راههای هوایی از ترشحات، فیزیوتراپی و توانبخشی ریوی که شامل فیزیوتراپی قفسه سینه و ورزشهای تنفسی است، نقش موثری در درمان خواهد داشت. فیزیوتراپی تنفسی میتواند باعث تسهیل در تنفس ، تقویت عضلات کمکی در تنفس ، پاکسازی راههای هوایی، ایجاد الگوی تنفسی عمیق، افزایش اکسیژن اشباع خون و بهبود حجمهای ریوی شود. در نتیجه با افزایش ظرفیت ریه ها ، بیمار نیاز کمتری به ونتیلاتور پیدا کند و بهبودی و ترخیص، زودتر حاصل شود. برخی بیماران بهبودیافته و ترخیصشده به دلیل کاهش تحرک ممکن است دچار ضعف عضلات و خشکیهای مفصلی موقت شوند ، در این زمینه نیز فیزیوتراپی میتواند این بیماران ترخیص شده را به زندگی عادی بازگرداند. مطابق دستورالعملهای پیشگیرانه فعلی گروهی از بیماران با ریسک بالا و دارای بیماریهای زمینه ای میتوانند از خدمات مشاوره ای فیزیوتراپی از راه دور را دریافت کنند تا بتوانند دوره بازتوانی خود را کامل کنند تا دوباره به روزانه خود بازگردند.
“نیاز به معرفی جوانب مختلف مشاوره و درمان فیزیوتراپی به عنوان یک درمان بی خطر و ضروری جهت آموزش ، پیشگیری و درمان اختلالات فراگیر اسکلتی ، عضلانی و عصبی”
با توجه به نیاز خدمات فیزیوتراپی در بسیاری از اختلالات و بیماری های دستگاه های عصبی اسکلتی و عضلانی و بیماریهای قلبی و ریوی به طور کلی آثار درمان های فیزیوتراپی می تواند شامل مواردی از قبیل کاهش دردهای عضلانی و مفصلی،تسریع در پروسه ترمیم بافتی، بهبود دامنه حرکتی مفاصل ، جلوگیری از ضعف و آتروفی عضلانی، تقویت عضلات، افزایش انعطاف پذیری ، استقلال هرچه سریع تر بیمار جهت برگشت به فعالیت های روزمره ، بهبود فعالیت دستگاه تنفسی ، افزایش کارایی دستگاه قلبی-عروقی و … باشد.
باتوجه به وضعیت جامعه و تغییرات آن، بسیاری از بیماریها که از جمله آنها میتوان به کمردردهای زیاد اشاره کرد که الگوی زندگی مردم را تغییر داده و نیاز به تخصصیتر شدن آموزش فیزیوتراپی و خدمات آن بیش از پیش احساس شده است.
“دکترای حرفه ای فیزیوتراپی مهمترین مطالبه جامعه فیزیوتراپی در طی یک دهه اخیر”
در کشور ما از سال ۱۳۸۶ فعالیت انجمن فیزیوتراپی جهت اجرایی کردن طرح دکتری حرفهای آغاز شد که در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۸ کلیات این طرح به تصویب شورای عالی برنامه ریزی وزارت بهداشت رسید و در سال ۹۰ به دستور وزیر وقت بهداشت و تایید شورای عالی سیاستگذاری وزارت بهداشت، دستور پذیرش دانشجو در این مقطع صادر گردید.
در سال ۱۳۹۲ اولین دوره دانشجویان مقطع دکتری حرفهای در داخل کشور از مقطع کارشناسی ارشد وارد دپارتمان فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی تهران شدند، متاسفانه تاکنون برنامه آموزشی کامل این مقطع به تصویب معاونت وزارتخانه نرسیده است درخواست انجمن و بورد فیزیوتراپی، تصویب این برنامه آموزشی و شروع پذیرش دانشجو از مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به دکتری حرفهای و همچنین پذیرش از طریق کنکور سراسری است.
یکی از مهمترین مطالبات جامعه فیزیوتراپی در طی یک دهه اخیر بحث اجرای تمام عیار دکتری حرفه ای فیزیوتراپی(DPT) به جهت حساسیت موضوع و برای افزایش کیفیت خدمات و به روزرسانی آموزش در داخل کشور و عقب نماندن از سیر پیشرفت علمی جهان و منطقه است.
براساس استانداردهای جهانی سطح پایه این رشته در کشورهایی مثل آمریکا، کانادا، استرالیا و حتی کشورهای منطقهای مثل هند و پاکستان و اخیرا افغانستان به مقطع دکترای حرفهای فیزیوتراپی ارتقاء یافته و براساس دورنمای ترسیم شده از طرف انجمن فیزیوتراپی آمریکا تا پایان سال ۲۰۲۰، در کشور آمریکا فقط فیزیوتراپیستهایی که در مقطع دکتری حرفهای فعالیت می نمایند مجوز فعالیت خواهند داشت.
“روز ملی فیزیوتراپی مبارک “
در پایان لازم است ، از یکایک همکاران عزیز فیزیوتراپیست که با تمام توان علمی و حرفه ای خود در سخت ترین شرایط همواره بر بالین بیماران به ارائه خدمت می پردازند کمال تقدیر و تشکر را داشته باشم.
و چه زیباست امید بیماری که به دستان شفابخت دل بسته است که با علم و مهارتت باری دیگر تجلی بخش قدرت پروردگار باشی .همکاران عزیز ، روزتان مبارک.
انتهای پیام/
http://omidezagros.ir/?p=15380